Har du svært ved at finde slette-tasten og de kritiske briller?

 

Lad mig slå fastmed det samme: Din tekst bliver kun bedre af at blive læst af flere kompetente læsere!

 

Hold fingrene væk fra min tekst

Når du har brugt timer og sved og måske tårer på at skrive en tekst, er det sidste, du har lyst til at lade andre kommentere og ændre på den. Men det er lige netop det, der skal til, for at teksten får det sidste lille nøk og finder sin bedste form. Du tænker måske, at du selv kan redigere teksten, så den bliver helt som den skal være. Men det er meget svært for mange af os at slette hele afsnit eller ændre på strukturen på den tekst, vi selv har skevet. Fordi du slet ikke kan se, at teksten bliver bedre af det eller fordi du simpelthen ikke kan bære at tænke på, hvor lang tid du har brugt på teksten allerede.

 

Overgiv din tekst til mig – den skal nok klare sig

Når jeg læser en andens tekst, er det så nemt som at stjæle slik fra børn at finde slette-tasten og skære overflødige ord fra. Jeg kan også hurtigt vurdere, om strukturen skal ændres, så sammenhængen flyder bedre. Mit eneste sigte er at få teksten til at blive så skarp og nem at forstå som muligt.

 

Så du mener, du kan stave?

Den allersidste finish på en tekst er korrekturlæsningen. Og det er en øvelse, som du bestemt ikke må undervurdere. Mange af os er gode til at stave, og vi har også styr på grammatikken. Men når det kommer til ens egen tekst, er der lumske fælder. Vi får en blind vinkel, for vi ved jo, hvad der skal stå. Og derved narrer vi vores øjne til at tro, at det også er det, der står.